Džered Kušner – stvarni broj 2 Sjedinjenih Američkih Država

Siva eminencija ili legitimna politička poluga. Kvalifikovanost ili nepotizam. De Facto podpredsednik ili samo broj jedan čovek od poverenja.

Do sada je rezime Džereda Kušnera u Beloj kući bio prilično obiman. Njegov svekar, Donald Trump, zadužio ga je da posreduje u traženju mira između Izraela i Palestine, dao mu da aminuje završetak ekološki destruktivnog zida na američko-meksičkoj granici, kao i nadgleda reformu kaznenog pravosudnog sistema i izgradnju “Kancelarije za američku inovaciju”, koja je u potpunosti posvećena težnji da vlada funkcioniše kao biznis.

Možda je Ana Brnabić upravo iz ove trampovske porodične konstrukcije crpele ideje za svoje “kreativno-digitalne vizije”, u kojim se mahom udomljuju poslušni a obrazovani kadrovi i pristalice bivše vlasti, liberalno oijentisani, koji nenapadanje ove vlasti, a često i njenu odbranu, skupo naplaćuju radeći poslove, čiji čak i zvanični nazivi odišu nepodnošljivom lakoćom postojanja i tehnološkom čistoćom.

Uprkos tome što nije uspeo da izvrši nijedan od ovih zadataka, Tramp je Kušnera nagradio i pozicijom “namesnik”a za američki koronavirusni odgovor, zajedno s njegovom vlastitom “senkom” – radnom grupom sastavljenom od jednako nekvalifikovanih prijatelja, što je izazvalo dodatnu zbrku u strukturama moći.

Zet Donalda Trumpa pritiskao je predsednika da ne proglašava nacionalnu vanrednu situaciju, jer je mislio da će to pokvariti tržište deonica.

U razgovoru za magazin TIME (januarski broj), u njegovoj ekspertizi profila Kušnera, Brad Parskejl, menadžer kojeg je imenovao upravo Kušner za Trampovu kampanju 2020, rekao je: “U Beloj kući niko nema veći uticaj od Džereda. Niko nema veći uticaj izvan Bele kuće od njega. On je broj 2 nakon Trampa. “

Parskejl je možda čak i podcenio njegov uticaj. U novoj priči za Vanity Fair Gabrijel Šerman detaljno opisuje kako je Kušner ispunio vakuum koji je nastao nezainteresovanošću Donalda Trumpa za upravljanjem:

“Džered vodi sve. On je de facto predsednik Sjedinjenih Država”, rekao mi je bivši službenik Bele kuće. Prethodni šef osoblja Džon Keli, koji je marginalizovao Kušnera, odavno je nestao, a Mik Malvejni, virtualna glupa patka do tog trenutka, pustio je Kušnera na slobodu. “Džered tretira Mika kao pomoć”, rekao je ugledni republikanac.

Sadašnji i bivši službenici Bele kuće opisali su za Vanity Fair Kušnera kao osvetoljubivog i kratkovidog poput Trampa.

Nakon što je Senat oslobodio Trampa optužbi za impičment bez da je pozvao iti jednog svedoka, Kušner je, kako se izveštavalo, tražio veliku čistku nelojalnih državnih zvaničnika, koji tokom saslušanja nisu ispunili njegova očekivanja u pogledu revnosti.

Jedan izvršni direktor iz sveta njujoršog biznisa prisetio se sastanka sa Kušnerom iz jeseni 2019. rekavši: “Rekao sam Džeredu da ako Tramp osvoji drugi mandat, da neće morati dase brine o ponovnom kandidovanju i da  stvarno mogu da pomognu ljudima. Džered me je samo pogledao i rekao: “Ne zanima me ništa od toga.”

Slično kao i Tramp, kada se radi o borbi protiv epidemije koronavirusa, Kušner se čini više zabrinut za tržište deonica, nego za javno zdravstvo. 

Jedan je republikanac, na brifingu vezanom za odgovor administracije na Covid19 izjavio da su brojni savetnici palili alarme još sredinom januara, ali da je “Džered stalno govorio da će berza propasti, a Tramp neće biti ponovno izabran.”

Drugi izvor je rekao da je 11. marta, u vreme kada je Svetska zdravstvena organizacija (WHO) zvanično proglašavala izbijanje pandemije, Kušner i dalje pritiskao Trampa da ne proglašava vanredno stanje, oslobađajući vitalna sredstva i resurse za države, jer će “to opteretiti tržište”. Tržište se ubrzo opteretilo do granice devastacije, a Tramp je bio prisiljen da proglasi vanredno stanje nad celom teritorijom Amerike.

Sve navedeno – loše odluke, nezainteresovanost za stručnost, bahatost, kako jedan izvor navodi – u skladu su sa Kušnerovim iskustvom pre ulaska u politiku. Ali šta drugo očekivati ​​od čoveka koji je ušao na Harvard nakon što je njegov otac istom donirao 2,5 miliona dolara, iako su mu ocene i rezultati SAT testova bili osrednji. Godine 2007, nakon što je preuzeo carstvo porodičnih nekretnina, nakon odlaska njegovog oca u zatvor, Kušner se zauzeo za kupovinu nebodera na lokaciji  666 Park Avenue, kompleksa luksuznih stanova, za rekordnu sumu od 1,8 milijardi dolara.

Kako nije uspeo da donese zaradu ovim poduhvatom, dug je gotovo uništio porodičnu kompaniju, a Kušner nije mogao to breme sa sebe da istovariti sve dok nije dobio posao u Beloj kući. Kad je kupio The New York Observer, prema bivšoj urednici Elizabet Spirs, postao je opsednut “impulsima smanjenja troškova iz sveta komercijalnih nekretnina” koji nisu prešli na druge industrije. Kušner je izopštio nekada cenjene radne principe, verujući da će otpuštanje osoblja povećati profitnu maržu od oglašavanja, očito ne shvatajući da manje članaka znači manje oglasa.

Od juče, u SAD-u službeno ima više od milion potvrđenih slučajeva koronavirusa i gotovo 60.000 smrtnih slučajeva, prema Džon Hopkinsu (iako je taj mračni ukupni broj možda i umanjen za nekih 9000 smrtnih slučajeva prema procjenama CDC-a što će se tek potvrđivati u danima koji dolaze).

Ali ni ta tmurna stvarnost nije odvratila Kušnera od pokušaja da berzu Dow Jones obasja sunčanim odsjajem – iako 73% Amerikanaca veruje da će doći do drugog talasa koronavirusa i da bi društveno distanciranje trebalo da se nastavi, što znači da velika većina Amerikanaca verojatno neće da rizikuje živote da bi se ekonomija „ponovo otvorili“. U sredu je u emisiji Fox & Friends rekao domaćinima: “Na drugoj smo strani od medicinskog aspekta, ovo je sjajna priča o uspehu.”

Dijalektikom sopstvenog svekra Kušner je dodao: “Mislim da ćete do juna videti povratak zemlje u normalu, što neodoljivo podseća na Trampove reči da će “pandemija čudesno nestati do aprila zbog toplijeg vremena”. Za Džereda zemlja će se već u julu “ozbiljno ljuljati”.

Svaku simboliku je teško zaobići.

Priredio Vitraž

Delovi teksta preuzeti sa: https://www.gq.com/story/kushner-de-facto-president?fbclid=IwAR3yy6SyuGpj0rs_M92TCCDh-4zWC6mRnugvIiYe6o_DNeLudqSOWAFILB4

Pratite nas: https://www.facebook.com/vitraz.net/

https://www.instagram.com/vitrazmagazin/

[insta-gallery id='1']