Zdenka Kovačiček – muzička frka bivše Jugoslavije

Buntovnica, idealista, beskompromisni gonič sopstvenih strasti. Umetnica kojoj je rock shvatanje života, jazz strast, a pozorište velika ljubav.

Gotovo je sigurno da vam se u memoriju ušunjala numera “Frka”, dua Nipplepeople. Ono što verovatno niste znali je da se radi o obradi pesme Zdenke Kovačiček, Zagrebčanke, džez i rock umetnice koja i dan danas ima status ex-jugoslovenske Dženis Džoplin. Prošle godine obeležila je 60 godina muzičke karijere. Njen doprinos ovdašnjoj sceni teško da je ikada dobio zasluženi omaž.

Nesuđena glumica borila se za džez kada su ga svi osporavali, prkosila je svojom pojavom, slobodom, plativši cenu koju svi neminovno plaćamo u borbi protiv vetrenjača. Razočarenje, gorčina. A i novac nikada nije dolazio avangardi na ovim prostorima, čak su i priznanja stizala prekasno, najčešće posthumno.

Ali ona je i dalje živa, luda, u starosti mlada. A kako je sve počelo?

Sa 13 godina postaje članica dua Hani, sa 19 beži od kuće za Beč, gde se zaljubljujuje, i peva po američkim vojnim bazama, upijajući blues, soul, afroameričku muzičku kulturu i neposrednost.

Začetnica je elektronike na ovim prostorima. Da, ove koju sada svi (kao) slušaju. Da bismo vam dočarali. Spomenuta “Elektra” napisana je 1976, godinu dana pre revolucionarne “I Feel Love” Done Samer (Donna Summer). Šta bi bilo kad bi bilo…Prve konture e fanka i repa, takođe nam donosi ona, pesma “Hello Mr. Elton John” najbolje je svedočanstvo o tome.

Album Zdenka Kovačiček, iako se danas prodaje kao vredan raritet, tada nije pobudio pažnju učmale publike nespremne na bilo kakav rizik.

Toliko je divno trčati ispred vremena, ali i dosadno, dok čekate da vas ono sustigne.

Pre dve godine ljubitelj muzike toga vremena, Bečlija koji se zatekao u Beogradu, kupio je originalni album za nekih 300 eura i reizdao ga u Austriji. Verovatno je tako i došao do Karla Lagerfelda, koji je ovu pesmu iskoristio kao muzičku zvezdu večeri na pariskom nedelji mode prošle godine.

Uz nju je okončana Šanelova revija u monumentalnom Grand Palais-u. Do skoro se Šanelova kompilacija sa ovom numerom mogla kupiti u prvom pariskom aronodismanu, butiku Colette, koji više ne postoji.

U prilog tezi da su prave vrednosti večne, bez obzira na momenat prepoznavnja, svedoči i obrada numere “Frka”, sa istoimenog albuma iz 1984. godine. Nipplepeople su iskopali raritetni zlatni grumen, i izvukli ga iz zaborava.

A šta je tada ta pesma predstavljala?

Zamislite kako su se uši u konzervtivnoj Jugi samosavijale na “otkrila sam ljubav i guzicu” ili “slušala sam uobičajene pizdarije”. Čisti rock, kontroverza. “Rock je moje shvaćanje života, jazz moja strast, a pozorište velika ljubav” izjavila je Zdenka.

Cenzura je bila neizbežna pa je guzica postala bluzica, a pizdarije baljezgarije. Toliko je divno trčati ispred vremena, ali ujedno i dosadno, kada čekate vreme da vas sustigne. Dženis Džoplin joj je bila inspiracija i muza, te je pokrenula projekat “S ljubavlju Dženis”, mjuzikl, koji je u pozorištu Komedija bio ogroman hit.

Sa bendom, koji je vodio njen bivši suprug Rudi Kamperski putovala je po celom svetu, ponajviše Rusiji, gde je bila slušana pred auditorijomom od čak 30 hiljada ljudi. Bili su misionari u hermetički zatvorenoj Rusiji, osećajući se kao Roling Stonsi.

Imala je ugovor sa vlasnikom studija koji je kasnije stvorio Boney M, pevala je Mihailu Gorbačovu za 75-i rođendan, u Bejrutu se družila sa Brižit Bardo, zamalo bila oteta u Čečeniji. Život i okolnosti u potpunosti su pratile njen duh. Slobodan, najpitomije neobuzdan, svoj.

Pročačkajte po ovoj muzičkoj prošlosti, izgubite se u njenoj i sopstvenoj mašti, i činjenici da Zdenkinoj muzici vreme nije odrednica.

Vitraž | Pavle Jakšić

Pratite nas: https://www.facebook.com/vitraz.net/

Instagram: https://www.instagram.com/vitrazmagazin/

[insta-gallery id='1']